Kwarktaart

Kwarktaart

Ingrediënten:

Bodem

  • 200 gram tarwebiscuit
  • 110 gram roomboter

Vulling

  • 500 gram magere kwark
  • 150 gram poedersuiker
  • 100 ml vruchtensap (het lekkerste is gepureerd vers fruit)
  • 9 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram fruit (combinatie van aardbeien, frambozen en bosbessen)

Spiegel

  • 200 ml vruchtensap
  • 2 blaadjes gelatine

Bekleed de bodem en de wanden van een springvorm (24 cm) met bakpapier. Smelt de boter in een pannetje en meng dit met de verkruimelde Jodenkoeken. Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast om vast op te laten stijven.

Snijd het fruit in kleine stukjes. Week de negen blaadjes gelatine ongeveer 10 minuten in ruim koud water. Meng de kwark met de poedersuiker en roer goed door. Doe het vruchtensap met de uitgeknepen gelatine in een pannetje en verwarm al roerend langzaam tot de gelatine is opgelost en laat afkoelen tot het lauw is. Klopt de slagroom stijf. Roer het gelatinemengsel door de kwark en meng dan het fruit erdoor. Spatel tot slot de slagroom erdoor tot een mooi egaal mengsel. Giet het kwarkmengsel in de springvorm op de bodem en strijk de bovenkant mooi glad. Laat het drie uur opstijven in de koelkast.

Laat voor de spiegel de twee blaadjes gelatine weer ongeveer 10 minuten in ruim koud water weken. Verwarm de 200 milliliter vruchtensap langzaam en al roerend met de uitgeknepen gelatine, tot deze is opgelost. Giet dit (als het lauw is) over de kwarktaart en laat nog een uur opstijven in de koelkast.

Indien gewenst kun je nog een dun tussenlaagje biscuit in het kwarkmengsel doen door de helft van het kwarkmengsel op de bodem te doen, dan het laagje biscuit erop leggen (voorzichtig aandrukken) en dan de rest van de kwark erover.

Update juni 2017:

Bodem:

  • 40 gram suiker
  • 90 gram boter
  • 135 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • bakpapier
  • rand springvorm of bakring

Wrijf de boter door de bloem en de suiker en kneed alle ingrediënten tot een deegbal. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat ter grootte van de bakring en doe deze er om heen. Prik er veel gaatjes in met vork. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 180℃.

Voor de vulling heb ik wat geëxperimenteerd met de verhoudingen en 150 ml vruchtensap, met 125 gram poedersuiker en 200 gram fruit werkte ook goed.