Afgelopen weken stonden in het teken van de oranjekoek. Wat voor de Zeeuwen de bolus is, is voor de Friezen de oranjekoek (naast de Dumkes natuurlijk). De oranjekoek dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne sinaasappelschil die in de koek wordt meegebakken. Aanvankelijk ben ik aan de slag gegaan met het recept van Saakje, uit Saakje's Zoete Bakboek. Wat mij daarin opviel is de summiere hoeveelheid boter en de relatief grote hoeveelheid water, wat zorgt voor een wat plakkerig deeg. De oranjekoek in zijn geheel was zeker smakelijk, maar de structuur van de koek maakte dat ik toch nieuwsgierig werd naar andere recepten en heb er diverse vergeleken. Zo ontdekte ik dat in het oranjekoekrecept, uit Het Nederlands Bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra, de hoeveelheid boter veel "normaler" was. Zo ook in het recept van Janny van der Heijden, op de website van Heel Holland bakt. Uiteindelijk heb ik dat recept wat aangepast naar eigen inzicht, met een heerlijke oranjekoek als resultaat! Precies zoals ik had bedacht is dat de extra boter de koek een betere structuur geeft, zoals je ook verwacht bij koek.