Oud Hollandse wafels

Oud Hollandse wafels

In een poging om de nieuwe - voor Vaderdag gekregen, vader is vooral geïnteresseerd in het eindresultaat - wafelplaten voor de multigrill uit te proberen ben ik me gaan verdiepen in wafelrecepten; wat een diversiteit! Zo kwam ik aanvankelijk recepten tegen zonder gist. Ik wist nog dat mijn moeder ze vroeger ook met gist maakte, dus heb ik mijn zoektocht daar verder op gericht. Wat verder opviel is de verschillende verhoudingen bloem en gist en de verschillende manieren van het verwerken van de eieren. In een aantal recepten werd het eigeel apart door het beslag gedaan en werd het opgeklopte eiwit er later doorgespateld.

Maar met de wafels van mijn moeder als referentiekader werd ik steeds nieuwsgieriger naar het recept wat zij vroeger gebruikte en gelukkig kon ze het nog terugvinden. Ik heb even getwijfeld aan de hoeveelheid gist, namelijk 20 gram op 250 gram bloem, omdat ik ook veel recepten was tegen gekomen met 25 gram gist op 500 gram bloem. Voor zover te herleiden aan de gevonden recepten is dit vooral het verschil tussen Oud Hollandse en Brusselse wafels (Luikse wafels zijn weer een verhaal apart, veel compacter en worden gemaakt van deeg in plaats van beslag). Uiteindelijk heb ik dus gewoon het "oude" recept gevolgd en ze waren heerlijk!

Reacties

Reactie toevoegen