Onderstaand recept is voor een chocoladetaart van 20 cm doorsnede. Zie ook biscuit recept voor verdere uitleg.
Ingrediënten biscuit:
- 150 gram suiker
- 3 eieren
- 115 gram bloem
- 20 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- 75 ml kokend water
Ingrediënten ganache:
- 150 ml slagroom
- 150 gram pure chocolade (in stukjes)
Ingrediënten vulling & afwerking:
- 200 ml slagroom
- 20 gram poedersuiker
- kersenjam
- chocoladevlokken puur
Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (eventueel kort in een bakje lauw water leggen). Mix de eieren en de suiker ongeveer 10 minuten tot een witte schuimige massa. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao en voeg dit toe, mix kort op lage snelheid erdoor. Voeg het kokend water toe en mix dit nog even kort door het beslag. Giet het beslag in de vorm (het klopt dat het dunner is dan gewoon cakebeslag) en bak het ongeveer 20 minuten op 160℃ en daarna nog 15 minuten op 180℃ tot het gaar is.
Verwarm de slagroom voor de ganache in een steelpannetje tegen de kook aan. Roer de chocolade erdoor tot hij volledig is gesmolten. Laat de ganache afkoelen tot een smeerbare dikte, eventueel in de koelkast maar wel regelmatig even controleren.
Klop de slagroom voor de vulling stijf met poedersuiker naar smaak (eventueel met een zakje klopfix). Snijd het afgekoelde biscuit 2x door zodat je twee lagen vulling kunt maken. Markeer de zijkant met een veegje slagroom zodat je de delen weer recht op elkaar kunt leggen. Smeer de onderkant van de onderste laag in met kersenjam en doe daarbovenop een laagje slagroom. Herhaal dit met de tweede laag en leg de bovenste laag biscuit erop. Besmeer de zijkanten en de bovenkant met een laagje ganache en strooi er de vlokken overheen. Laat het geheel minimaal een uur goed opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.