Zeeuwse bolus

Ingrediënten:

  • 350 gram Tarwebloem extra of andere goede kwaliteit bloem (hoger eiwit percentage)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram) of verse gist (21 gram)
  • 4 gram zout
  • 210 ml handwarme melk
  • 1 klein ei op kamertemperatuur
  • 35 gram boter op kamertemperatuur
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 1 klein theelepeltje kaneel

Verwarm  de melk en evt. boter en het ei kort in de magnetron. Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. (Bij gebruik van verse gist, deze oplossen in de lauwe melk). Maak daarin een juskuiltje waar je de melk en het ei in schenkt. De boter snij je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand. Mix op de zachtste stand met de deeghaken tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op de middelste stand ca. 8 minuten verder. Het deeg is goed als het plakt en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken (de deegbal plakt dan ook aan de restjes uit de kom, die dan weer schoon wordt).

Zet een bakje heet kraanwater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 minuten. Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal van minimaal 35 cm breed. Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gram van. Rol de bolletjes één voor één door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best.

Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water en laat weer 15 minuten staan. Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus, het begin draai je om je duim en het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus.

Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minuten op een andere warme, liefst iets vochtige plek. Ik heb ze in het washok gezet met de droger aan. Verwarm de oven voor op 250 graden, in dit geval kun je het beste de elektrische stand met boven- en onderwarmte gebruiken. Bak de bolussen (in het midden van de oven) 6 minuten met onderin je oven een bakje koud water! Dit zorgt voor stoom zodat je bolussen niet uitdrogen!

Keer ze daarna gelijk om op een bord en laat afkoelen. Evt. schep je wat natte suikerdrab van de schaal waarop je ze liet rijzen of je bakplaat over de bolussen. Als de bolussen grootendeels afgekoeld zijn, dek je ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.

Met dank aan Myrthe van kleinstukjedan.nl!