Bosvruchtentaart met witte chocolademousse

Bosvruchtentaart met witte chocolademousse

Ingrediënten fonceerdeeg (hoeveelheid voor 2 taartbodems van 24 cm doorsnede):

  • 125 gram boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel water (15 gram)
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder

Ingrediënten frangipane:

  • 50 gram zachte roomboter
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 20 gram bloem

Ingrediënten witte chocolademousse:

  • 250 ml slagroom
  • 10 gram poeder suiker
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 70 gram witte chocolade

Meng voor het deeg de boter, de basterdsuiker, het zout, het halve ei en het water. Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast.

Klop voor de frangipane de zachte boter met de amandelspijs tot er geen klontjes meer in zitten. Klop het ei erdoor en tot slot de bloem.

Rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee. (De andere helft kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast of invriezen). Verdeel de frangipane over de bodem, maak het laagje naar smaak zo dun of dik als je wilt (ik hield nog wat over). Bak de taartbodem in ongeveer 20 minuten op 180 ℃ (heteluchtoven 160℃) goudbruin en gaar.

Week de gelatine in ruim koud water. Breng 50 ml slagroom aan de kook. Hak de chocolade, giet de gekookte room erop en roer goed door. Knijp de gelatine uit en roer door het chocolademengsel tot de gelatine goed is opgelost. Klop de rest van de slagroom met de poedersuiker lobbig. Laat het chocolademengsel afkoelen (tot ongeveer 30 graden). Doe 1/3 van de lobbig geklopte slagroom bij het chocolademengsel en meng door elkaar. Spatel dit chocolademengsel door de rest van de slagroom. Giet de chocolademousse in de taartvorm en laat minimaal een uur opstijven. Maak de taart af met rood fruit naar keuze en wat witte chocoladeschaafsel.