Tarte tatin

Ingrediënten:

  • 4-5 appels (Jonagold)
  • 100 gram suiker
  • 50 gram boter

voor het bladerdeeg:

  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel water
  • snufje zout

Maak eerst het bladerdeeg, voeg alle ingrediënten samen en kneed er een bal van. Laat 20 minuten rusten in de koelkast en rol hem dan uit tot een lap.

Schil de appels, snijd ze door de helft en haal de klokhuizen eruit. Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter. Zet een tarte tatin pan op het vuur, smelt de suiker. Voeg als de suiker begint te karamelliseren de boter toe. Leg vervolgens de appelparten dakpansgewijs op het boter-suikermengsel. Haal de tarte tatin pan van het vuur. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Leg de plak bladerdeeg op de appels en rol de buitenkant van het deeg mooi op langs de rand van de pan. De appels mogen niet meer zichtbaar zijn. Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat 25 minuten garen. Haal de tarte tatin uit de oven en laat hem wat afkoelen. Draai de pan in één keer om. Kwast eventueel nog wat gekaramelliseerde suiker over de appels.