Ingrediënten:
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 4 eieren
- snufje zout
Breng de melk, het water en de boter in een pan aan de kook. Haal van het vuur en meng de bloem er door tot er een bal ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend tot er vet uit het deeg komt.
Haal de pan van het vuur en roer de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat. Spuit doppen op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de doppen genoeg uit elkaar liggen. Bak de soesjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 210 ºC. Als ze te donker dreigen te worden maar nog niet goed droog zijn, draai dan de temperatuur lager. Laat ze afkoelen op een rooster en vul ze naar eigen smaak.
Voor het maken van eclairs kun je hetzelfde recept nemen. Eventueel kun je 200ml water kiezen in plaats van half melk half water (meer water geeft de soes meer stevigheid). Spuit de eclairs in een strakke rechte lijn van circa 11-13 centimeter met een gekarteld spuitmondje (16 millimeter) Ik had het beste resultaat bij het afbakken op 190ºC (stand boven- en onderwarmte) gedurende 30-40 minuten en de temperatuur op het laatst te verlagen naar 150 ºC om de eclairs goed te laten drogen.