Slagroom Truffels

Dit recept heb ik gekregen van een Patissier waar ik samen met een vriendin een bonbon workshop heb gevolgd. De andere recepten voor bonbons die wij meekregen heb ik nooit meer thuis gemaakt (te bewerkelijk) maar dit is een absoluut succes recept.

Ingrediënten/benodigdheden:

  • 125 ml slagroom
  • 160 gram roomboter
  • 200 gram poedersuiker (ik neem meestal met de helft of iets meer)
  • vanillestokje en/of likeur naar smaak
  • +/- 200 gram pure chocolade
  • cacao
  • spuitzak + spuitmondje
  • föhn

Doe de boter in een kom en verwarm (met een föhn) het al mixend tot de boter zalvig is geworden (niet laten smelten). Voeg de poedersuiker aan de boter toe en mix het door elkaar. Verwarm de slagroom tot 20 à 25 graden (van te voren op kamertemperatuur laten komen kan ook) en voeg het beetje bij beetje, al mixend, aan het suiker- botermengsel toe. Daarna naar smaak de vanille en/of likeur toevoegen. Meestal gebruik ik een vanille stokje (open snijden en het merg eruit schrapen) en een scheut amandellikeur (Disaronno). Laat het geheel enige tijd luchtig kloppen: hoe witter de vulling hoe luchtiger.

Als de vulling schift, dan kan de vulling worden bijverwarmd. Indien je dit te lang doet, zal het slap worden en dan kun je de vulling het beste even in de koelkast laten opstijven.

Doe de vulling in een spuitzak en spuit deze op bakpapier. Leg het geheel ongeveer 1 uur in de vriezer (het moet goed bevroren zijn).

Smelt de chocolade 'au bain marie' en laat deze wat afkoelen tot ongeveer 40 graden. Haal de opgespoten vullingen uit de vriezer (per keer ongeveer 10 stuks tegelijk i.v.m. ontdooien). Haal ze één voor één door de chocolade en leg ze in een schaal met een laag cacaopoeder. Indien de chocolade te heet is, zal je truffel direct smelten in de chocolade en lukt het niet om hem door de chocolade te halen. Wacht met het door de cacao rollen van de truffels tot de chocolade is gestold, anders nemen ze teveel cacao op. Om de overtollige cacao te verwijderen kun je ze daarna in een zeef leggen.

Bewaar de truffels in de koelkast!