Sinaasappelbavarois taart

Ingrediënten voor biscuit:

  • 2oo gram suiker
  • 3 eieren
  • 135 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 ml kokend water
  • 1 eetlepel marmelade

Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (eventueel kort in een bakje lauw water leggen). Mix de eieren en de suiker ongeveer 10 minuten tot een witte schuimige massa. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix deze erdoor. Voeg het kokend water toe en mix dit nog even kort door het beslag. Verdeel het beslag over de bakplaten en strijk mooi gelijkmatig glad met een paletmes. Bak ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven op 175℃ tot het goudbruin en gaar is. Snijd een rechthoek van ongeveer 20x30cm en besmeer deze dun met marmelade. Rol strak op vanaf de lange zijde en rol in vershoudfolie. Snijd uit het andere biscuit een cirkel van 20cm.

Ingrediënten voor de koekbodem:

  • 150 gram tarwebiscuitjes
  • 65 gram boter

Verkruimel de biscuitjes. Smelt de boter in een pannetje en roer de koekkruimels er door. Bekleed de bodem en de rand van een springvorm (20 cm) met bakpapier. Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk goed vast met de bolle kant van een lepel.

Ingrediënten voor de sinaasappelbavarois:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 90 ml melk
  • 1 sinaasappel
  • 30 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 100 ml slagroom

Week de gelatine in koud water. Breng de melk met 10 gram suiker en de rasp en het sap van de sinaasappel aan de kook. Mix intussen de eidooiers met de overige suiker luchtig. Zeef de rasp uit de melk. Giet eerst een beetje van de warme melk bij de eidooiers en roer vervolgens de eidooiers bij de rest van de warme melk. Laat al roerend op laag vuur (niet koken) indikken. Haal van het vuur en roer af en toe door. Klop intussen de slagroom dik vloeibaar. Roer de uitgeknepen gelatine door nog warme room. Laat wat verder afkoelen en spatel de slagroom erdoor.

Snijd de rol biscuit met marmelade in dunne plakjes en bekleed de rand van de springvorm hiermee. Giet de bavarois op de koekbodem (binnen de biscuitrolletjes aan de rand) en dek af met het laagje biscuit. Laat snel opstijven in de vriezer.

Ingrediënten voor de sinaasappel-wittechocolademousse:

  • 50 gram witte chocolade
  • 50 ml sinaasappelsap
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 10 gram suiker
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 125 ml slagroom

Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom dik vloeibaar. Breng het sinaasappelsap met de rasp en de suiker aan de kook en giet over de witte chocolade. Laat de chocolade smelten en roer goed door tot een geheel. Roer de uitgeknepen gelatine erdoor tot deze goed is opgelost en spatel het mengsel door de slagroom. Giet het in de springvorm en zet terug in de vriezer.

Ingrediënten voor de sinaasappel spiegel:

  • 125 ml sinaasappelsap
  • 15 gram suiker
  • 2 blaadjes gelatine

Week de gelatine in koud water. Breng het sinaasappelsap met de suiker aan de kook, zeef het en laat nog iets afkoelen voordat je de uitgeknepen gelatine erin oplost. Giet het over de taart en laat het geheel een paar uur opstijven in de koelkast voordat je de ring eraf haalt. Garneer met een schijfje sinaasappel.