Rijstevlaai

Ingrediënten deeg:

  • 250 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 150 gram boter
  • 4 gram zout
  • 8 gram suiker
  • 8 gram verse gist
  • 120 ml melk

Ingrediënten vulling:

  • 1 liter melk
  • 200 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker

banketbakkersroom:

  • 300 ml melk
  • 30 gram suiker
  • 30 gram kookroompoeder (custard)
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 10 gram suiker
  • 1 losgelopt ei
  • 500 ml slagroom
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 vormen van 20-24 cm

Bereid de rijstpap door de melk met de dessertrijst aan de kook te brengen. Laat in ongeveer 12 minuten op een laag vuur garen en roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg 100 gram suiker toe wanneer de rijst goed gaar is en laat dan volledig afkoelen

Bereid de banketbakkersroom. Houdt een klein beetje melk achterwege om het kookroompoeder in op te lossen. Doe de overige melk met het merg, het vanillestokje en de suiker in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Giet een beetje van de kokende melk bij het mengseltje van kookroompoeder en giet vervolgens alles terug in de pan. Laat al roerend goed doorkoken tot het ingedikt en gaar is. Giet de room op een bord en dek af met vershoudfolie, door de folie direct op de room te leggen voorkom je dat er een vel ontstaan, laat volledig afkoelen.

Maak het gistdeeg. Meng de bloem met de maizena en wrijf met de hand de boter erdoor tot een kruimelig geheel. Maak een kuil in het midden en strooi het zout en de suiker aan de buitenzijde. Los de gist op in de melk en giet deze in het midden van de kuil. Meng alles van binnen naar buiten tot een homogeen, kort deeg (dat wil zeggen dat het deeg niet elastisch wordt gekneed zodat het na het uitrollen en fonceren niet gaat krimpen in de vorm). Rol het deeg direct uit tot 3 mm dikte en bekleed beide bakvormen met het deeg (eerst insmeren met boter). Zet de vormen in de koelkast tot ze met de rijstpap gevuld kunnen worden.

Klopt de banketbakkersroom los tot een gladde massa en roer door de rijstpap. Splits de eieren en roer de eidooiers door de rijstpap met de banketbakkersroom. Klop de eiwitten met de 10 gram suiker stevig op en spatel voorzichtig door het rijstmengsel. Verdeel de rijstpap over beide vormen en vul tot bovenaan. Bestrijk de bovenkant voorzichtig met het losgeklopt ei en bak beide vlaaien in een voorverwarmde oven op 200 ℃ (hetelucht) in 20-25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen buiten de oven. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en verdeel over beide vlaaien. Eventueel kun je ter decoratie er nog wat chocoladeschaafsel overheen doen.