Rabarbertaart

Rabarbertaart

Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor 2 taartjes ø18cm of 1 taart ø24cm

Ingrediënten tartelette deeg (pâte sablée):

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gram koude boter
  • 1 ei (12-14 gram nodig)

Ingrediënten frangipane:

  • 80 gram boter (kamertemperatuur)
  • 80 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 35 gram pistachenoten (fijngehakt)
  • 65 gram amandelmeel
  • 30 gram bloem
  • 25 gram crème fraîche
  • evt citroenrasp naar smaak

overige ingrediënten:

  • 6-8 stengels rabarber
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • sinaasappel-vlierbloesemjam

Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Verdeel de koude boter in kleine blokjes en wrijf dit door de droge ingrediënten tot er een kruimelig deeg ontstaat. Doe 12-14 gram losgeklopt ei bij het deeg en kneed kort tot een samenhangend deeg. Leg de deegbal verpakt in vershoudfolie in de koelkast en laat 30 minuten rusten.

Snijdt intussen de rabarber schuin in ruitvormige stukjes van 2-3 cm en meng deze in een kom met het suiker/maïzena mengsel. Vet de taartvorm(en in en bestuif deze met bloem. Kneed het deeg kort door en rol op een licht bebloemd werkblad uit tot 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm(en) met het deeg en snijd de randen netjes af.

Mix voor de vulling de boter met de basterdsuiker luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze volledig gemengd zijn, doe vervolgens de bloem en het amandel/pistachemeel erbij en tot slot de crème fraîche. Verdeel de vulling over de bodem(s) en beleg vervolgens met de stukjes rabarber (doe de overgebleven suiker en maïzena weg).

Bak de kleine taartjes in ongeveer 20-30 minuten op 190 ℃ (heteluchtoven met onderwarmte 170℃) goudbruin en gaar, plaats het rooster laag in de oven. Laat de taartjes ongeveer 15 minuten afkoelen en haal uit de vorm door omgekeerd op een bord te storten en vervolgens op een taartkarton. Verwarm een paar eetlepels jam en bestrijk de bovenkant van het taartje hiermee.