Ingrediënten Harde Wener bodem (onderstaande hoeveelheid voldoende voor 2 taartbodems van 24 cm doorsnede):
- 100 gram suiker
- 200 gram boter
- 300 gram bloem
- 1 ei
- 1/4 theelepel zout
- wat citroenrasp
Ingrediënten vulling:
- 100 gram suiker
- 100 gram boter
- 2 eieren
- 100 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 10-15 pruimen afhankelijk van formaat
- wat amandelschaafsel
Voor de bodem, meng de bloem, suiker en het zout. Voeg de boter toe samen met het ei en de citroenrasp en kneed met één hand snel en zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast verpakt in vershoudfolie (je kunt het een paar dagen koel bewaren). Rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed een lage taartvorm van 24 cm ermee. Bak de bodem met een blindvulling 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ℃ (heteluchtoven 180℃). Verwijder de blindvulling en laat wat afkoelen.
Halveer de pruimen en ontdoe deze van de pit. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker goed luchtig en voeg één voor één de eieren toe en mix deze er goed doorheen. Voeg op lage snelheid de bloem en het bakpoeder toe en mix kort erdoor tot een mooi egaal beslag. Bekleed de taartbodem met de halve pruimen en vul af met het beslag (kan zijn dan je wat over hebt, altijd goed voor een cupcakje ;-))
Bak de taart in ongeveer 40 minuten op 200 ℃ (heteluchtoven 180℃) goudbruin en gaar, strooi de laatste 15 minuten van de baktijd er wat amandelschaafsel overheen en bak dit mee.