Red Velvet taart

Ingrediënten Cake:

  • 250 ml karnemelk
  • rode kleurstof
  • 15 gram cacao
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 270 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 eieren
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels azijn (of balsamico azijn)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel

Ingrediënten Frosting:

  • 400 gram roomkaas (Philadelphia, op kamertemperatuur)
  • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 70 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Mix de boter, zonnebloemolie, suiker, vanille-extract en de eieren zo'n 2-3 minuten tot het lichter wordt. Voeg al mixend de karnemelk, azijn en de kleurstof toe. Meng alle overige droge ingrediënten, voeg deze toe aan het beslag en mix zo kort mogelijk.

Verdeel het beslag over 2 of 3 bakvormen van gelijke diameter (ik gebruik 3 springvormen ⌀ 18cm). Door de cakelagen apart te bakken hoeft het minder lang in de oven, hierdoor voorkom je dat het droog wordt. Bak het cakebeslag in een voorverwarmde oven op 180℃ (hetelucht 160℃) in 20-25 gaar. De baktijd is natuurlijk afhankelijk van het aantal lagen/vormen waarover je het beslag verdeelt, als je 2 bakvormen gebruikt in plaats van 3 dan is de baktijk waarschijnlijk 5 min langer.

Voor de frosting is het van belang dat zowel de boter als roomkaas op kamertemperatuur zijn. Mix de boter met de poedersuiker zacht en romig. Voeg de roomkaas toe en klop het samen kort tot een luchtig geheel, voeg naar smaak nog vanille-extract toe.