Update 26-12-2023
Ingrediënten:
- 500 gr bloem
- 90 gr suiker
- 5 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 75 gr boter, koud en in kleine blokjes
- 2 eieren (+ losgeklopt ei om mee te bestrijken)
- 175 ml karnemelk
Verwarm de oven voor op 200 ℃ (hetelucht). Meng de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in en een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel, tot de stukjes boter zo groot zijn als grof broodkruim. Voeg de eieren en karnemelk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg (vooral niet te lang doorkneden).
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 1½ -2 centimeter. Steek met een gladde ronde uitsteker van ongeveer 6 centimeter rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat (de uitsteker niet draaien tijdens het uitsteken). Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones met clotted cream en jam.
Ingrediënten:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 85 gram koude roomboter
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 75 gram rozijnen
- 175 ml melk
Verwarm de oven voor op 200 ℃ (hetelucht). Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout en het bakpoeder en doe daar de roomboter in blokjes bij. Wrijf snel en kort met je vingers de boter door het meel tot je alleen maar kleine kruimeltjes hebt. Voeg dan de suiker en de rozijnen toe en roer deze erdoor. Voeg tot slot de melk toe en meng tot een plakkerig deeg. Strooi wat bloem of zelfrijzend bakmeel op het aanrecht en leg het deeg erop, druk het plat tot 2-3 cm dikte. Steek met een uitsteker rondjes uit het deeg van 5 cm en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat (hoe beter je de scones weet uit te snijden, hoe beter ze mooi rijzen in de oven). Bestrijk de scones met wat melk en bak ze in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar tot ze lichtbruin van kleur zijn.