Ingrediënten limoentaart:
- 200 gram koekjes (ik heb 50/50 Bastogne en Digestive gebruikt)
- 100 gram gesmolten boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 12o ml limoensap
- 1 eetlepel rasp van limoen
- 4 eidooiers
Italiaanse Meringue:
- 190 gram suiker
- 100 gram eiwit
- 60 ml water
Verkruimel de koekjes en meng met de gesmolten boter. Verdeel het koekmengsel over de bodem en de rand van een bakvorm met diameter 24 cm (ik heb met lage geribbelde rand en losse bodem gebruikt) en druk goed aan. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180℃ en laat enigszins afkoelen. Klop de 4 eidooiers romig en voeg op een lage stand de gecondenseerde melk, limoenrasp en sap toe. Giet het op de bodem en bak nog 11-12 minuten tot de vulling net niet meer vloeibaar is. Laat een paar uur afkoelen en verder opstijven in de koelkast.
Breng het water met de suiker aan de kook tot 121℃ met behulp van een suikerthermometer. Klop in de tussentijd het eiwit stijf (tot je pieken kunt maken) in een vetvrije kom. Giet al mixend de suikerstroop langzaam bij het eiwit en blijf kloppen in een lagere stand tot het eiwit afgekoeld is. Verdeel het over de taart en maak mooie pieken. Rooster het eiwitschuim lichtbruin met een crème brulee brander of even onder de gril.