Ingrediënten voor het boterdeeg (voldoende voor 15 koeken):
- 150 gram roomboter
- 125 gram basterdsuiker
- 17 gram losgeklopt ei (=1/3 ei)
- 4 gram citroenrasp
- mespunt zout
- 230 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 1 gram baking soda
Ingrediënten frangipane:
- 75 gram zachte roomboter
- 300 gram amandelspijs
- 1,5 ei (losgeklopt)
- 30 gram bloem
Victoriabeslag:
- 65 gram amandelschaafsel
- 65 gram suiker
- 5 gram citroen of limoenrasp
- 18 gram eiwit
Meng voor het deeg de boter, basterdsuiker, 1/3 losgeklopt ei, citroenrasp en het zout tot een homogene massa. Voeg de bloem, het bakpoeder en de baking soda bij de botermasse en meng goed door. Het deeg is goed als je van een stukje een rolletje maakt en kunt buigen zonder dat het breekt. Laat het verpakt in vershoudfolie even rusten in de koelkast.
Klop voor de frangipane de zachte boter met de amandelspijs tot er geen klontjes meer in zitten. Klop het ei erdoor en tot slot de bloem. Vul een spuitzak met de frangipane.
Meng voor het victoriabeslag, de suiker, amandelschaafsel, citroenrasp met het eiwit en roer goed door.
Verwarm de oven voor op 180℃ (hetelucht). Rol het boterdeeg uit tot 3-4 mm dikte en steek er rondjes van 8 cm diameter uit (afhankelijk van de tartelette ringen die je hebt, maar ik gebruikte 8 cm diameter). Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de tartelette ringen erop en leg de ronde plakjes boterdeeg erin. Spuit een laagje frangipane op het deeg en blijf een halve centimeter uit de rand. Verdeel de stukjes nectarine of ander fruit over de frangipane en verdeel tot slot het victoriabeslag erover. Bak de koeken in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Haal de bakplaat uit de oven en verwijder voorzichtig de bakringen. Laat de koeken vervolgens volledig afkoelen voordat je er wat suikerbakkerspoeder overheen doet.