Ingrediënten voor het deeg:
- 125 gram boter
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram Zeeuwse bloem
- 25 ml karnemelk
- 13 gram speculaaskruiden
- 1/4 theelepel zout (= 3 gram)
- 1/2 theelepel baking soda
Ingrediënten voor het spijs:
- 200 gram blanke amandelen 0f amandelmeel
- 100 gram blanke hazelnoten
- 300 gram suiker
- 2 eieren
- rasp van 1 citroen
- 20 ml water
voor de afwerking:
- 1 losgeklopt ei
- amandelschaafsel
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast (verpakt in vershoudfolie).
Doe voor het spijs, de amandelen, hazelnoten, suiker en citroenrasp in een keukenmachine en maal alles fijn. Voeg de eieren en het water toe en meng het tot een mooi spijs. Je kunt dit ook een paar dagen van tevoren maken, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Uiteraard wel in de koelkast bewaren.
Vet een lage, rechthoekige bakvorm met uitneembare bodem (12 x 34 cm) in met boter en bestuif met bloem. Rol 2/3 van het deeg uit tot een lange plak en bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van de vorm, snijd aan de bovenkant recht af. Verdeel het spijs over het deeg in de vorm. Rol het resterende deeg uit tot een plak en bedek hiermee de spijs, snijd de randjes netjes af en druk goed aan. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de gevulde speculaas in een voorverwarmde oven op 180℃ (hetelucht 160℃ ) in 35-40 minuten gaar.