Crème brûlée

Ingrediënten:

  • 280 gram slagroom
  • 40 gram suiker
  • 4 eidooiers (ongeveer 65 gram)
  • 1/2 vanillestokje
  • nog wat suiker voor de karamel

Verwarm de oven voor op 130 ℃ graden. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de slagroom met de helft van de suiker, het vanillemerg en het halve stokje tegen de kook. Klop intussen de eidooiers los met de andere helft van de suiker. Giet de hete room in een dun straaltje op het eidooiermengsel en roer goed door. Giet de crème in aardewerken schaaltjes. Met de crème brûlée brander kun je de belletjes bovenop weghalen zodat je een mooi egaal oppervlak hebt. Zet de schaaltjes au bain-marie in de warme oven en bak ze 30-40 minuten tot het mengsel gestold is. Haal de bakjes uit de oven, laat afkoelen en zet daarna in de koelkast.

Bestrooi de crème vlak voor het serveren met een dun laagje suiker, en laat deze met een crème brûlée brander karameliseren.

Tip: het overgebleven eiwit is weer prima te gebruiken voor bijvoorbeeld Pavlova, ook een heerlijk dessert.