Ingrediënten:
- 210 gram bloem
- 150 gram witte chocolade druppels
- 140 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 80 gram gedroogde cranberry's
- 1/4 theelepel zout
- 3/4 theelepel baking soda
- 1 theelepel vanille extract
- 1 ei
Doe de boter, alle suiker, het vanille extract en het zout in een kom en mix of kneed tot een romig geheel. Voeg het ei toe en klop zo'n 1 minuut met een mixer. Voeg de bloem en baking soda aan het mengsel toe en kneed alles goed door elkaar. Voeg als laatste ook de chocolade en de cranberry's toe en kneed nog even tot alle chocolade en cranberry's mooi verdeeld zijn over het deeg.
Maak van het koekjesdeeg een rol van zo'n 4 cm dik en verpak deze in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Snij plakjes van zo'n 1,5-2 cm van de rol en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd er rekening mee dat de koekjes uitvloeien en ongeveer twee keer zo groot worden. Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 175℃ (hetelucht).
Update april 2023:
Voor dikkere koeken (die beter hun vorm behouden)
Ingrediënten:
- 100 gram roomboter
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- 220 gram bloem
- snuf zout
- 1 theelepel baking soda
- 125 gram witte chocolade druppels
- 60 gram gedroogde cranberry's
Doe de boter, alle suiker, het vanille extract en het zout in een kom en mix of kneed tot een romig geheel. Voeg het ei toe en mix tot een glad mengsel. Voeg de bloem en baking soda aan het mengsel toe en kneed tot de bloem is opgenomen. Voeg als laatste ook de chocolade en in stukjes gehakte cranberry's toe en kneed nog even tot alle chocolade en cranberry's mooi verdeeld zijn over het deeg. Laat het deeg minstens een paar uur rusten, maar een dag tevoren maken kan natuurlijk ook. Verdeel het deeg in balletjes van 40-50 gram, afhankelijk van de grootte die je wenst. Leg deze verdeeld over twee met bakpapier beklede bakplaten, met voldoende ruimte ertussen. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 170℃ (boven- en onderwarmte) in 12-14 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.