Ingrediënten:
- 250 gram boter
- 250 gram bloem
- 175 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eidooier (het eiwit bewaren om mee te bestrijken)
- 1/4 theelepel zout
Alles mixen tot mooi glad beslag. Bakvorm invetten en afvullen met beslag. Bovenzijde beleggen met stukjes gember of amandel schilfers, zonder iets er boven op kan natuurlijk ook, het geheel bestrijken met het eiwit. In een voorverwarmde oven op ongeveer 180℃ in 30-45 minuten bakken tot hij goudbruin en gaar is.
Update 2-10-2021
Ingrediënten:
- 150 gram boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 25 gram ei = half ei
- rasp van 1/2 citroen
- 175 gram bloem
- snuf zout
- losgeklopte eidooier met een scheutje melk om mee te bestrijken
Verwarm de oven voor op 190℃ boven- en onderwarmte. Klop de boter op met de suiker, voeg het ei en de citroenrasp toe. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg over de bakvorm of taartring (ongeveer 1,5 cm dikte) en bestrijk licht met het eimengsel, laat een half uur rusten en bestrijk nogmaals. Breng desgewenst en ruitmotief aan met een vork en bak de boterkoek in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar.