Bokkenpootjes

Bokkenpootjes

Ingrediënten:

  • 105 gram eiwit (3 eieren)
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram patentbloem
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 150 gram pure chocolade

Ingrediënten vulling:
(de helft van onderstaande hoeveelheid is al ruim voldoende, maar resterende mokkacrème is ook heerlijk op cupcakes of als taartvulling)

  • 250 ml melk
  • 75 gram kirstalsuiker
  • 25 gram custard
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 200 gram roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • scheutje Amaretto of andere likeur naar keuze

Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de 60 gram fijne kristalsuiker toe. Maal in de keukenmachine de amandelen samen met de kristalsuiker en bloem heel fijn. Spatel het amandelmengel voorzichtig door het stijf geklopte eiwit. Doe het beslag in een spuitzak met een kleine gladde spuitmond (ik heb 10 gebruikt) en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat gelijke staafjes van ongeveer 6 cm. Druk de puntjes plat met een natte vinger en bestrooi de staafjes met amandelschaafsel. Bak ze ongeveer 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180℃.

Doe bijna alle melk in een pan samen met de suiker, het halve vanillestokje (opengesneden) en de oploskoffie en breng dit aan de kook. Meng het overgebleven beetje melk met de custard tot een papje. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Giet een deel van de hete melk bij het custardpapje en roer goed door, doe het daarna terug in de pan. Zet deze weer op het vuur en laat kort koken, blijf goed roeren. Laat de custard afgedekt met folie (om een vel tegen te gaan) afkoelen in een grote schaal. Mix in de tussentijd de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg 200 gram (dus niet alles) van de afgekoelde custard toe en mix tot een luchtige moccacrème. Voeg op het laatst naar smaak een scheutje Amaretto of andere likeur toe. Doe de moccacrème in een spuitzak met een glad spuitmondje en bespuit de helft van de koekjes met een sliertje crème. Doe de andere helft er bovenop. Doop de uiteinden van de bokkenpootjes in gesmolten chocolade en laat ze afkoelen op bakpapier.