Biscuit

Biscuit is cake zonder boter en is fijner van structuur dan gewone cake. Het is de basis voor een taart die je wil bekleden met marsepein of fondant. Dit is het basisrecept voor biscuit wat ik altijd gebruik, voor een taart van 24 cm. Voor andere formaten is het recept naar behoefte om te rekenen. Voor een chocolade biscuit is de verhouding cacao-bloem 1:6, dus in onderstaand recept moet je dan 30 gram bloem vervangen door 30 gram cacao (en de citroen weglaten).

  • 4 eieren
  • 240 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 dl kokend water
  • halve citroen

Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Rasp de schil van de halve citroen, pers deze uit en hou dit apart. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (eventueel kort in een bakje lauw water leggen). Mix de eieren en de suiker ongeveer 10 minuten tot een witte schuimige massa. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix deze erdoor. Voeg het kokend water, de citroenrasp en sap toe en mix dit nog even kort door het beslag. Giet het beslag in de vorm (het klopt dat het dunner is dan gewoon cakebeslag) en bak het ongeveer 20 minuten op 160℃ en daarna nog 15 minuten op 180℃ tot het gaar is.

Update juni 2017:

Voor het bakken van een biscuit zijn er meerdere methodes. Onderstaande methode is erg geschikt voor het bakken van een dunne plak biscuit (voor bijvoorbeeld een cakerol, of waaruit je rondjes steekt en die vervolgens stapelt in een bakring tot een taart). Een dunne plak bak je kort op hoge temperatuur, voor een dikker biscuit verlaag ik de temperatuur tot  140-160℃ en die laat ik langzaam garen.

Ingrediënten:

  • 5 eiwitten (150 gram)
  • 110 gram suiker
  • 5 eidooiers (100 gram)
  • 8 gram maizena
  • 105 gram bloem

Zorg dat je kom en garde van keukenmachine vetvrij zijn. Klop de eiwitten kort los en voeg dan de suiker toe en klop de eiwitten stijf. Terwijl de machine op de laagste stand draait, de eidooiers toevoegen en nog 10 seconden mixen. Zeef de maizena en bloem en spatel deze erdoor tot er een homogene massa ontstaat. Giet het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel deze erover. Bak in ongeveer 9 minuten op 230℃.

Bij een groot biscuit voeg ik wel iets bakpoeder toe. Eventuele restjes kun je goed bewaren in de vriezer, mits goed verpakt in vershoudfolie (dan droogt het niet uit).