Appelkoeken

Appelkoeken

Ingrediënten voor het boterdeeg (de helft van het deeg is voldoende voor 8-10 koeken, andere helft evt in te vriezen):

  • 150 gram roomboter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 17 gram losgeklopt ei (=1/3 ei)
  • 4 gram citroenrasp
  • mespunt zout
  • 230 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 gram baking soda 

Ingrediënten spijsroom:

  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram suiker
  • 50 gram banketbakkersroom

voor de crumble:

  • 90 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • snufje zout
  • 10 gram amandelschaafsel

overig:

  • 2 appels
  • 1 theelepel kaneel
  • kookringen

Meng voor het deeg de boter, basterdsuiker, 1/3 losgeklopt ei, citroenrasp en het zout tot een homogene massa. Voeg de bloem, het bakpoeder en de baking soda bij de botermasse en meng goed door. Het deeg is goed als je van een stukje een rolletje maakt en kunt buigen zonder dat het breekt. Laat het verpakt in vershoudfolie even rusten in de koelkast.

Wrijf alle ingrediënten voor de crumble met de hand door elkaar en verkruimel/kneed het geheel tot er klontjes ontstaan. Zet de crumble in de koelkast of kort in de vriezer zodat het goed koud wordt.

Maak de spijsroom door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Voor een snelle banketbakkersroom neem je de gewenste hoeveelheid melk met verhouding 10% suiker en 10% kookroompoeder. Houd een klein beetje melk achter en voeg daar het kookroompoeder aan toe, maak hiervan een papje. Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook, giet vervolgens al roerend het papje met kookroompoeder erbij en breng opnieuw aan de kook tot het gaar is. Laat afgedekt met vershoudfolie afkoelen in de koelkast. Als het is afgekoeld meng je met de rest van de ingrediënten tot spijsroom.

Neem de helft van het boterdeeg en rol dit uit tot ongeveer 1 cm dikte, steek met kookringen er rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit een dun laagje spijsroom op het boterdeeg tot 1,5 cm van de rand. Rasp de appels met schil met een grove rasp en laat goed uitlekken, breng op smaak met de kaneel. Verdeel een laagje appelrasp over het boterdeeg en bedek deze met een de crumble. Bak de appelkoeken in een voorverwarmde oven op 210℃ in ongeveer 12 minuten gaar. Haal de bakplaat uit de oven en verwijder voorzichtig de bakringen. Laat de koeken vervolgens volledig afkoelen voordat je er wat suikerbakkerspoeder overheen doet.