Scones en Clotted Cream

Scones en Clotted Cream

Vandaag scones gemaakt om nog even het vakantiegevoel vast te houden en omdat het leuk is om het recept van bakgoeroe Mary Berry (mij vooral bekend van The Great British Bake Off) uit te proberen. Ik heb al wel vaker scones gemaakt, maar niet volgens haar recept, de rozijnen heb ik er zelf aan toegevoegd.
 

Omdat ik me tijdens de vakantie al op het bakken van scones had verheugd, heb ik ook maar clotted cream uit Engeland meegenomen, aangezien je dat hier in Nederland niet in de supermarkt kunt kopen. Op Nederlandse websites kun je wel recepten vinden met de titel "Clotted Cream", maar dat is meestal een mengsel van slagroom en mascarpone. Dit komt qua smaak en substantie dicht in de buurt, maar is geen echte clotted cream. Clotted cream (Wikipedia) wordt traditioneel gemaakt door volle, rauwe (koeien)melk indirect te verhitten met stoom of in een waterbad (Au bain Marie) en daarna in ondiepe pannen af te laten koelen, in verschillende stappen. Hierbij komt de room in "clots" (vlokken) bovendrijven en kan er vanaf geschept worden.

Ik ben nog even verder in de creams gedoken, want wat je in Nederland ook niet in de supermarkt kunt kopen is single- en double cream. Wij kennen alleen slagroom, met een vetpercentage van ongeveer 35%. De single cream is de magere variant met 18% vet en wordt vooral gebruikt in sauzen, double cream is de volle variant met 48% vet en wordt vaak gebruikt in recepten voor desserts en taart. Het is dus niet altijd zo dat je bij een Engels recept zomaar de double cream kunt vervangen door slagroom. Ter vergelijk, de clotted cream bevat 55% vet dus morgen weer gewoon een biscuitje bij de thee!

Reactie toevoegen