Tres leches taart

Tres Leches taart

Ingrediënten cake:

  • 2 eieren
  • 70 gram suiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • citroenrasp van halve citroen
  • 80 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 20 gram boter

tres leches (melkmengsel):

  • 100 ml melk
  • 100 ml koffiemelk
  • 160 gram gecondenseerde melk

room:

  • 125 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 10 gram suiker
  • 5 gram vanillesuiker

karamel:

  • 25 ml water
  • 65 gram suiker
  • 75 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • snufje zout

ganache:

  • 20 gram slagroom
  • 40 gram witte chocolade


Bekleed een springvorm van 15/18 cm met bakpapier. Smelt de boter en laat wat afkoelen. Mix voor de cake de eieren met de suiker luchtig en voeg de bloem, citroenrasp en bakpoeder toe. Mix kort door totdat er geen klontjes meer zijn en voeg als laatste de gesmolten boter toe. Doe het cakemengsel in de springvorm en bak de cake op 165℃ (hetelucht) in circa 20 minuten gaar. Laat op een rooster afkoelen.

Meng alle ingrediënten voor het melkmengsel. Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van het biscuit en giet de melk voorzichtig over de cake, kijk in hoeverre deze verzadigd is en het nog intrekt (houd eventueel wat van het melkmengsel over). Laat dit minstens een uur goed intrekken.

Maak de karamel door het water met de suiker aan de kook te brengen, laat dit een aantal minuten doorkoken tot een lichtbruine karamel ontstaat. Verwarm in de tussentijd de slagroom en blus de karamel hiermee al roerend af zodra deze de juiste kleur heeft. Voeg vervolgens de boter toe en roer rustig door. Breng tot slot de karamel op smaak met een snufje zout en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Mix de mascarpone met de suiker en voeg beetje bij beetje de ongeklopte slagroom toe, mix tot een luchtig geheel en verdeel de room over de cake.

Breng voor de ganache de slagroom aan de kook, haal van het vuur en laat de chocolade hierin oplossen. Verdeel de karamel over het roommengsel en garneer met de witte chocoladeganache, evt kun je met een satéprikker nog patronen erin trekken.