Sticky toffee cake

Ingrediënten cake:

  • 250 gram dadels
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 4 eieren
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 140 gram pecannoten (grof gehakt)
  • snufje zout

Ingrediënten toffee:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 50 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • beetje water

Ingrediënten karamel:

  • 175 gram suiker
  • beetje water
  • 10 gram pecannoten (fijngehakt)

Ontpit de dadels en laat 10 minuten weken in 100 milliliter kokend water. Mix de boter met de suiker, kaneel en zout goed luchtig. Voeg de eieren in gedeelten toe. Als alle eieren zijn opgenomen en er een goede luchtige massa is ontstaan spatel dan de gezeefde bloem met het bakpoeder erdoor. Pureer met een staafmixer 150 gram van de dadels samen met het weekwater en snijd de overige dadels in kleine stukjes. Meng de dadels en de grof gehakte pecannoten door het cakebeslag. Vet een bakblik in met boter en bestuif licht met bloem (bijvoorbeeld 23×23 cm). Vul deze met het cakebeslag en strijk het mooi glad. Bak de cake in ongeveer 50 minuten op 140 ℃ (heteluchtoven) goudbruin en gaar. Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in het bakblik, daarna kun je gemakkelijker lossen en verder laten afkoelen op een rooster.

Meng voor de toffee de gecondenseerde melk met de slagroom en verwarm deze. Doe de suiker met een beetje water in een pan met dikke bodem en verwarm tot de suiker is opgelost, laat vervolgens een paar minuten goed doorkoken tot het gaat karamelliseren tot een mooie bruine karamel. Voeg al roerend, met een garde, de karamel bij de gecondenseerde melk en blijf goed roeren tot een mooie egale saus ontstaat. Voeg eventueel naar smaak een snufje zout toe. Laat afkoelen tot de juiste dikte en smeer of giet over de cake (niet te dun dan loopt alles er af en indien te dik dan niet goed smeerbaar en geen mooi glad resultaat).

Maak opnieuw een karamel, nu voor de decoratie. Giet deze op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi direct de fijngehakte pecannoten erover. Laat volledig afkoelen en uitharden, breek de karamel in stukken en verdeel over de cake.