Speculaastaart met peer

Ingrediënten:

voor de bodem (dit is de hoeveelheid voor 2 taartbodems)

  • 125 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 50 gram ei (1)
  • 2 gram bakpoeder
  • 1 gram zout

voor de vulling

  • 150 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram amandelspijs
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel koek & speculaaskruiden
  • 1 gram zout
  • 100 gram speculaasjes verkruimeld
  • 4 eetlepels oranjemarmelade
  • 2-4 kleine handperen (bijv. conference
  • 1 eetlepel citroensap

Meng voor de bodem  alle ingrediënten door elkaar en kneed het deeg (zo kort mogelijk) tot een bal. Laat deze minimaal 30 minuten rusten in de koelkast (verpakt in vershoudfolie).

Verkruimel de speculaasjes en houd deze apart. Schil de peren en snijd in de lengte door de helft of in vieren, verwijder het klokhuis en besprenkel ze met het citroensap. Mix voor de cakevulling de boter met de amandelspijs tot een romige massa zonder klontjes. Mix een voor een de eieren erdoor en tot slot de bloem, de koek & speculaaskruiden en het zout. Spatel de koekkruimels erdoor.

Rol het deeg voor de bodem uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de vorm hiermee (ik heb een rechthoekige bakvorm gebruikt van 36 x 13 cm maar een ronde kan eventueel ook, dan leg je de peren niet om en om maar allemaal met de onderkant naar de buitenrand van de bakvorm). Schep het cakemengsel in de vorm en verdeel de peren erover, druk licht aan. Bak de taart ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde over op 160℃. Haal na 40 minuten de taart uit de oven en bestrijk met de oranjemarmelade (dit gaat het makkelijkst als je deze even verwarmt in een pannetje met een heel klein beetje water), zet dan nog 10 minuten terug in de oven. Laat de taart afkoelen in de vorm.