Kokosmakroon

Kokosmakronen

Ingrediënten laatste versie:

  • 175 gram kokos
  • 25 gram amandelmeel
  • 4 eiwitten (120 gram)
  • 175 gram suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • snuf zout
  • rasp van halve limoen

Doe alle ingrediënten (behalve limoenrasp) in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm al roerend het mengsel au-bain-marie (let er op dat de bodem van de kom het water niet raakt) tot 55 ℃. De honing en de suiker zijn dan opgelost. Haal de kom eraf en roer de limoenrasp erdoor. 
Verwarm de oven voor op 170℃ (helelucht 150℃) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep kleine bolletjes van het kokosmengsel op de bakplaat. Bak de kokosmakronen bovenin de oven ongeveer 12 minuten en bak ze vervolgens nog 2-5 minuten in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Het eindresultaat, lekker krokant van buiten en smeuïg vanbinnen.

Update 5-10-13:

Toch niet geheel tevreden over bovenstaand recept en verder gezocht naar recepten. Wat opviel is dat alle andere recepten toch uitgaan van alleen het eiwit in plaats van volledige eieren. Onderstaand recept nu een paar keer geprobeerd en is wat mij betreft beter.

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram bloem
  • 175 gram kokos
  • rasp  van 1/4 citroen

Verwarm de oven op 180 ℃. Klopt de eiwitten stijf samen met een snufje zout. Meng de suiker, vanillesuiker, bloem, kokos en citroenrasp door elkaar en meng door de stijfgeklopte eiwitten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Draai kokosballetjes met je handen (formaat naar keuze) en leg deze op de bakplaat. Bak ze in 10-15 min gaar en lichtbruin.

Oorspronkelijk recept 12 mei 2013

Ingrediënten:

  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • 225 gram kokos
  • 2 eieren

Mix de eieren met de suiker, voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix het er goed door. Voeg de kokos toe en roer dit er goed doorheen, er ontstaat dan een soort deegbal. Bekleed een bakplaat met bakpapier, maak met natte handen balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat en druk iets plat (rijzen of uitlopen doen ze niet). Ongeveer 10 minuten bakken op 225 graden tot ze goudbruin zijn. Ze horen aan de binnenkant nog wat klef te zijn, als ze te lang gebakken worden, worden ze droog!