Frambozentaartje

Frambozentaartje

Ingrediënten:

Fonceerdeeg, de helft hiervan is voldoende (2 taartjes ø18cm of 1 taart ø24cm), andere helft kun je invriezen:

  • 125 gram boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel water (15 gram)
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder

Ingrediënten luchtige frangipane:

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 20 gram bloem
  • 100 gram crème fraîche

Ingrediënten jam:

  • 150 gram frambozen (diepvries)
  • 75 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Ingrediënten Italiaanse meringue:

  • 15 + 125 gram suiker
  • 40 ml water
  • 70 gram eiwit

Meng voor het deeg de boter, de basterdsuiker, het zout, het halve ei en het water. Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor. Laat het deeg voor gebruik minimaal 30 minuten rusten in de koelkast en kneed kort door voor gebruik.

Klop voor de frangipane de roomboter met de amandelspijs tot er geen klontjes meer in zitten. Klop het ei en de crème fraîche erdoor en tot slot de bloem.

Breng de frambozen met de geleisuiker en citroensap al roerend aan de kook en laat ongeveer 4 minuten zachtjes doorkoken. Haal van het vuur en laat de jam afkoelen.

Rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed de twee kleine ingevette taartvormpjes ermee (ø18cm). De andere helft van het deeg kun je bewaren in de vriezer. Verdeel de frangipane over beide bodems, Bak de taartbodems in ongeveer 20 minuten op 190 ℃ (heteluchtoven met onderwarmte 170℃) goudbruin en gaar. Laat de taartjes volledig afkoelen.

Breng voor de Italiaanse meringue de 125 gram suiker met het water aan de kook tot een suikersiroop ontstaat van 120℃. Klop in de tussentijd de eiwitten, op de hoogste stand, met de 15 gram suiker stijf (start hiermee als het suikerwater ongeveer 113℃ is). Giet al mixend de suikerstroop langzaam bij het eiwit en blijf kloppen in een lagere stand tot het eiwit afgekoeld is.

Werk de taart af met een rand Italiaanse meringue en brand de buitenkant af met een brander. Bestrijk de binnenkant van de taart tot aan de meringue met een laagje jam en bekleed met frambozen.