Caramel Shortbread

Caramel Shortbread

Dit recept heb ik via het forum van De leukste taarten en nu ik het zelf een keer heb gemaakt begrijp ik het enthousiasme nog beter ;-). Er zijn een paar kleine dingen die ik heb aangepast, zoals minder suiker in de karamel en voor de bodem heb ik geen roomboter gebruikt omdat ik dat persoonlijk soms erg overheersend vind qua smaak.

Ingrediënten/benodigdheden

Bodem:

  • 55 gram suiker
  • 120 gram boter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • springvorm diameter 26 cm
  • bakpapier

Vulling:

  • 120 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel (gewone) stroop
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 170 gram pure chocola

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en kneed de ingrediënten voor de bodem tot een deegbal. Druk deze gelijkmatig op de bodem uit en prik er gaatjes in. Ongeveer 20 minuten in de oven bakken op 180 graden.

Doe de gecondenseerde melk met de boter, suiker en stroop in een pan en breng het al roerend aan de kook. Laat het 5 - 10 minuten doorkoken op laag vuur tot een mooie karamelsaus, wel goed blijven roeren. Pas op met proeven van de karamel, is gloeiend heet!
Giet de karamel in de bakvorm op de koekbodem en laat deze afkoelen in de koelkast.

Smelt de chocola en giet deze over de karamel, daarna weer in de koelkast laten opstijven voordat je er stukjes van snijdt. Zelf heb ik met gesmolten witte- en melkchocolade nog decoratie opgebracht. Als je dit doet voordat de pure chocolade gehard is, dan trekt het nog mooi glad.