Meringue botercreme

Meringue botercreme is een luchtigere variant van botercreme, gemaakt van eiwit, suiker en roomboter. Het wordt ook wel 1-2-3- botercreme genoemd, vanwege de verhouding van de ingrediënten. Je kunt het zowel in de verhouding 1-2-3 als 1-2-2 maken, afhankelijk van hoe stevig je de botercreme wil hebben. Zelf gebruik ik altijd minder suiker dan het oorspronkelijke recept, dus de verhouding is wat anders.

  • 70 gram eitwit (2 eieren)
  • 110 gram suiker + 1 zakje vanillesuiker
  • 140 of  210 gram roomboter

Mix het eiwit met de suiker in een kom, boven een pan met warm water (au bain marie) tot de suiker gesmolten is en het goed is verwarmd. Neem de kom uit de pan en mix door op hoge snelheid tot er stijve pieken ontstaan. Mix vervolgens de boter beetje bij beetje erdoor tot er een luchtige creme ontstaat. Evt. op smaak brengen naar wens (ik voeg meestal nog een beetje citroensap toe).

Dit recept is gebaseerd op een recept van deleukstetaarten.nl