Zeeuwse bolus

Ingrediënten:

  • 350 gram Tarwebloem extra of andere goede kwaliteit bloem (hoger eiwit percentage)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram) of verse gist (21 gram)
  • 4 gram zout
  • 210 ml handwarme melk
  • 1 klein ei op kamertemperatuur
  • 35 gram boter op kamertemperatuur
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 1 klein theelepeltje kaneel

Verwarm  de melk en evt. boter en het ei kort in de magnetron. Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. (Bij gebruik van verse gist, deze oplossen in de lauwe melk). Maak daarin een juskuiltje waar je de melk en het ei in schenkt. De boter snij je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand. Mix op de zachtste stand met de deeghaken tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op de middelste stand ca. 8 minuten verder. Het deeg is goed als het plakt en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken (de deegbal plakt dan ook aan de restjes uit de kom, die dan weer schoon wordt).

Zet een bakje heet kraanwater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 minuten. Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal van minimaal 35 cm breed. Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gram van. Rol de bolletjes één voor één door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best.

Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water en laat weer 15 minuten staan. Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus, het begin draai je om je duim en het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus.

Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minuten op een andere warme, liefst iets vochtige plek. Ik heb ze in het washok gezet met de droger aan. Verwarm de oven voor op 250 graden, in dit geval kun je het beste de elektrische stand met boven- en onderwarmte gebruiken. Bak de bolussen (in het midden van de oven) 6 minuten met onderin je oven een bakje koud water! Dit zorgt voor stoom zodat je bolussen niet uitdrogen!

Keer ze daarna gelijk om op een bord en laat afkoelen. Evt. schep je wat natte suikerdrab van de schaal waarop je ze liet rijzen of je bakplaat over de bolussen. Als de bolussen grootendeels afgekoeld zijn, dek je ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.

Met dank aan Myrthe van kleinstukjedan.nl!

 

Update 26-09-2021

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):

  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram ei
  • 10 gram zout
  • 25 gram boter
  • 25 gram margarine
  • 15 gram basterdsuiker
  • 30 gram verse gist
  • 280 gram melk
  • 500 gram bolussuiker (350 gram donkere basterd, 150 lichtbruine basterd, 5 gram kaneel)

Los de verse gist op in lauwwarme melk. Doe alle ingrediënten, behalve de bolussuiker, in de mengkom en voeg al knedend de melk in gedeelten toe. Kneed tot een soepel deeg; ca. 3 minuten op lage snelheid in de keukenmachine, vervolgens nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Het deeg is goed als het plakt en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken (de deegbal plakt dan ook aan de restjes uit de kom, die dan weer schoon wordt). Verdeel het deeg in stukjes van 60 gram. Bol op en laat 10 minuten rusten. Leg een vochtige theedoek op de werkbank en strooi hierop de bolussuiker.
Maak rollen van de deegbolletjes. Begin met 1 hand en gebruik vervolgens 2 handen, die je op de uiteinden van de rol legt. Door de handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen wordt de rol langer. Rol het deeg terwijl je dit doet steeds door de suiker. Maak de rolletjes in etappes: eerst allemaal rolletjes van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de rolletjes 25 cm lang zijn.
Leg alle deegrolletjes dicht bij elkaar en strooi er de rest van de suiker overheen, zodat ze als het ware verdwijnen in een berg van suiker. Na een minuut of 10 gaat het deeg een beetje ‘zweten’. Hussel de deegrollen nogmaals door de suiker.

Breng de rollen in het gewenste model, stop de uiteinden van de deegrollen altijd onder het deeg, anders vervormt het model tijdens het rijzen. Leg de bolussen op de bakplaat en laat ca. 50 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 230℃. Bak de bolussen in 7-8 minuten gaar. Ze zijn goed als ze niet indeuken als je er op duwt. Haal de hete bolussen direct na het bakken met een spatel één voor één van het bakpapier en laat afkoelen op een schaal.